5 tips til køb af brænde

Det kan godt være en jungle, at finde ud af hvad præcis man skal kigge efter når man skal undersøge markedet for brænde. Brænde er ikke bare brænde og der er mange faktorer, som man skal være opmærksom på. Således er der f.eks. forskellige typer træ, opmåling, tørhed, levering, længde, tykkelse osv. Vi vil forsøge at guide dig igennem i denne artikel.


Hvilke brænde mål benyttes?

Når man køber brænde kan man købe det i mange forskellige enheder og opmålinger. De mest angivne mål er kasserummeter og skovrummeter. Derudover kan brænde også leveres i stablede rummeter, kubikmeter, tons eller i form af sække. Derfor er det vigtigt at vide hvad præcist de forskellige mål indeholder. Man benytter betegnelsen fastmassetal for at definere mængden af træ, som de enkelte pakkeformer indeholder.


De mest anvendte opmålingstyper til brænde er:


Skovrummeter

En skovrummeterbrænde er betegnelsen for den mængde træ, som der kan være i arealet 1 meter x 1 meter x 1 meter og hvor træet hverken er afkortet eller flækket. Jo længere stykker, jo større fastmassetal. Jo mere kroget træsort, jo mindre fastmassetal. En skovrummeter indeholder ca. 60% træmasse.


Kasserummeter

En kasserummeter brænde er den mængde træ, der kan være i en kasse på 1 meter x 1 meter x 1 meter og hvor træet er både afkortet og flækket og blot tilfældigt smidt i kassen. Derfor er der en masse luft i mellem brændet. Mængden af luft afhænger af både længden på brændet og hvordan brændet er pakket. Derfor er dette mål et mere upræcist mål for brænde og har også et lavt fastmassetal. En kasserummeter indeholder ca. 45% træmasse.


Stablet kasserummeter

En stablet kasserummeter er nøjagtig det samme, som en kasserummeter, hvor forskellen blot er at brændet er stablet pænt og så tæt, som muligt. Derfor indeholder en stablet kasserummeter mere brænde end en alm. kasserummeter brænde. Fastmassetallet for en stablet kasserummeter er lavere end for en alm. skovrummeter, da den indeholder mere luft mellem brændet. En stablet kasserummeter indeholder ca. 70% træmasse.


Den mest benyttede leveringsform er stablet tårn brænde, som typisk indeholder 1,8 stablet kasserummeter brænde og er også den leveringform, som vi laver prisovervågning på brænde med.


Brændet kan være vådt eller tørt

Nu er det sjældent at man decideret får leveret vådt brænde. Brændet skal have ligget ca. 1 års tid før at det er tørt nok til kunne sælges som brænde. Således er fugten fra det fældede træ fordampet og klar til brug. Men træet kan enten være lufttørret eller ovntørret. Ovntørret træ er helt klar til brug ved levering, mens at lufttørret træ godt kan risikere at skulle stå og tørre ekstra hos køberen før at det er helt klar til brug i brændeovnen. Derfor er der også prisforskel på lufttørret og ovntørret træ, hvor sidstnævnte er en smule dyrere.

Derudover kan der være stor forskel på hvordan leverandøren har opbevaret træet. Husk dog altid at træet helst skal ligge indenfor i et par dage før at det anvendes. Brænde, som har ligget udenfor vil helt naturligt opsuge fugt fra omgivelserne.


Forskellige træ sorter

Træ er ikke bare træ. De forskellige træsorter indeholder forskellige træmasser og derfor er der stor prisforskel træ typerne i mellem. Overordnet set så har 1 ton nåletræ brænde lige så stor brændværdi, som 1 ton bøgetræ, men da nåletræet ikke vejer lige så meget pr. rummeter, så får man altså ikke lige meget brændværdi for pengene ved køb i rummetermål. Læs mere i vores artikel om forskellige typer træ og brænde.


Med eller uden levering

Vær opmærksom på om prisen for brændet er inkl. eller ekskl. levering. Fragtpriser kan variere meget afhængigt af hvor du bor og kan ligge i omegnen af 200-400 kr. Jo flere paller, jo mindre fragtpris pr. palle/tårn. Ofte angives prisen på et trån brænde inkl. levering. Vi laver prisovervågning på brændetårne inkl. levering.


Tjek forhandleren

Som ved alle andre køb på nettet eller i butikkerne, så brug lige 5 minutter på at undersøge hvem leverandøren er. Søg lidt om andres erfaringer på nettet, brug trustpilot osv. Husk dog at forbrugere oftere har tendens til at ytre sig når de er utilfredse end når de er tilfredse. Så lav din egen vurdering.
Find de billigste priser på brænde lige nu.

Brænde

Find de billigste priser på træbriketter lige nu.

Træbriketter

Find de billigste priser på træpillerlige nu.

Træpiller