Opbevaring af brænde

Brænde skal opbevares korrekt for, at det ikke blive for vådt og dermed ikke klar til fyring. Ved fyring med vådt brænde vil en stor del af energien i træet gå til selve fordampningen af fugten og dermed vil du ikke opnå samme brændværdi af en mængde træ. Derudover vil fyring med vådt træ skabe sod i skorstenen og gene for dine naboer.


Placering af brænde

Når du har købt et tårn brænde, så sørg for at placere brændet under et halvtag, i en carport eller lignende, så det ikke modtager vand direkte fra evt. regn. Husk at stable brændet, så der er luft omkring så fugten kan fordampe uhindret.

Brændet skal helst stå på et tørt underlag, så de nederste brændestykker ikke trækker fugt fra undergrunden. Det kan evt. være på fliser eller nogle gamle brædder. Hvis du placerer brændet direkte på jorden, så sørg for, at det er på et sted hvor regnvandet løbet væk fra.


Fugt i vinter og efteråret

Der begynder at komme mere fugt i luften i efteråret og vintermånederne, hvorfor dit brænde helt naturligt vil trække denne fugt til sig, helt uafhængigt af om du har placeret det under et halvtag eller ej. Derfor skal det træ, som du anvender helst være opbevaret indendørs. Det er dog de færreste, som har plads til dette, hvorfor vi anbefaler at du tager en god mængde brænde ind i brændekurve, så det kan stå og fordampe indendørs i et 2-3 dage før brug.


Tjek om brændet er tørt

Der er flere forskellige måder at undersøge om træet er tørt nok til fyring. Den letteste metode er at tage to stykker træ og banke dem mod hinanden. Hvis de giver en høj skarp klang, så er træet tørt nok. Hvis de derimod giver en dyb dump lyd, så er træet stadig for fugtigt til fyring.

Du kan også købe en fugtmåler, som automatisk kan tjekke fugtigheden i træet. Denne kan købes i dit lokale byggemarked. En anden metode er at dyppe den ene ende af brændet i lidt sæbevand og puste i den anden ende af træet. Kommer der små luftbobler, så er træet tørt og klar til fyring. Derudover kan også tjekke røgen fra din skorsten, som helst skal være gennemsigtig ved fyring. Du kan læse mere om dette i artiklen om korrekt fyring med brænde.
Find de billigste priser på brænde lige nu.

Brænde

Find de billigste priser på træbriketter lige nu.

Træbriketter

Find de billigste priser på træpillerlige nu.

Træpiller